torstai 10. toukokuuta 2012

Maustekasveja

Ruohosipuli Allium schoenoprasum
Joskus vuosia taaksepäin kasvatin siemenistä pienen alun ja nykyisin ruohosipulia kasvaa niin että saamme koko vuodeksi käyttötarpeet niistä.

Sitä on levitetty muuallekin ja siitä on jaettu tutuille alkuja. Kauneimmillaan se on kukassaan. Yritän muistaa ottaa siitä pakastukseen ajoissa, niin että saan syksymmällä nauttia kukinnasta joita käytän myös kukkakimpuissa.


Sitruunamelissan Melissa officinalis  olen alkujaan ostanut kaupan maustetiskiltä. Koska siitä jäi niin näpsäkkä taimi vielä istutettavaksi, niin maahanhan se jouti.
Vuosi vuodelta se tuottaa satoa aivan yli tarpeen, taikka toisinsanoen en osaa sitä hyödyntää tarpeeksi. Kesän aikana se kasvaa suureksi pensaaksi leikkauksista huolimatta. Se myös siementää ihan itse ja pieniä sitruunamelissa tuppaita ilmaantuu ympäristöön aina aika ajoin.

Siemenistä kasvattamani 
kiinanruohosipuli Allium tuberosum on myös yksi noista maustekasveistani joita käytän surutta ja paljon. Hiemen valkosipulille maistuvana se sopii niin soppaan, soosiin kuin leivän päälle. Vihreät lehdet ovat hieman lituskaisia.


Miten se jaksaakin kasvaa tuossa maassa joka tuntuu olevan vain yhtä savikkoa. Alussa katoin sitä oljilla ja heinillä mutta kun tuo savi "söi" kaikki katteet, niin sitten sekin on vain jäänyt. Kukkii syksyllä valkoisin terttumaisin kukin. Minulla se on viihtynyt samassa paikassa jo useamman vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...